Iskolánk is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjához. Terveink szerint ennek segítségével évente néhány alkalommal vendégül látunk előadókat, akik szakterületük kiemelkedő alakjai.

A Középiskolai MTA Alumni Program ismertetése

Elnöki programjában Freund Tamás a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni Programot.

A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 19 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában. A programban részt vevő kutatók vállalják, hogy ellátogatnak saját volt középiskolájába, illetve a legtöbben közülük szívesen szerepelnek más iskolákban határon innen és túl egyaránt.

A program legfőbb céljai:

  • a problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében;

  • a tudományos módszertan megismertetése;

  • a diákok segítése abban, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől;

  • a kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása;

  • közvetlen kapcsolat kialakítása a kutatóműhelyek és az érdeklődő diákok között;

  • az MTA-brand népszerűsítése a fiatalok körében, az Akadémia egyéb programjainak terjesztése;

  • nyilvánosan elérhető videó-adatbázis építése a legjobb előadásokból.

A Középiskolai MTA Alumni Programban való részvételre 2020 novemberében kérte fel a köztestület tagjait Freund Tamás, az MTA elnöke. A Program elindulása óta nagy népszerűségnek örvend, a részt vevő középiskolák száma folyamatosan nő.

A Programmal kapcsolatos hírek, információk megtalálhatók az https://mta.hu/alumni oldalon.