Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjai és tanárai ismét összefogtak, hogy megvalósulhasson a  Karitatív hét.  Az esemény kiváló alkalom arra,  hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy mit jelent jótékonykodni. Az évek óta a DÖK szervezésében megvalósuló program során a diákok és tanárok rengeteg izgalmas versenyen  vehetnek részt, amelyek mindegyikével hozzájárulnak a gyűjtéshez. A részvétel igazolásaként egy kis matricát kapnak, amit leadhatnak és ez beszámításra kerül a végső összesítésnél. A legaktívabb osztályt jutalomban részesítjük, fődíjként pedig egy-egy  finom tortát kapnak.

Ebben az évben a Szurikáta Alapítvány a diabéteszes gyermekekért nevű alapítványnak gyűjtöttünk. A szervezet a cukorbeteg gyermekeket  és családjaikat segíti információkkal, előadásokkal, megfelelő szakemberek felkutatásával.

Az idei Karitatív héten a gyerekek behozhatták  az otthon feleslegessé vált papírt, újságpapírt, és könyvet. Ezeket két nagy konténerben  gyűjtöttük. Több mint 7000 kg papír jött össze. Az általános iskolások közül különösen az 1. b és a 7.c osztáy bizonyult a legaktívabbnak, míg a gimnazistáknál a 11. c osztály jeleskedett.

A pingpong, csocsó és íjászat szerelmesei a hét folyamán bármikor kipróbálhatták tudásukat. A pingpong- és csocsó- asztalokat az iskola dísztermében állítottuk fel, az íjászathoz pedig a főbejáratnál felállított pályákat lehetett használni. A diákok nagy örömmel vettek részt ezekben a programokban.

A focibajnokságra jelentkezők az egyik délután mérhették össze erejüket, A két sportpályán nagyon izgalmas és szoros mérkőzések zajlottak. A végén a résztvevők oklevelet kaptak. Március 8-án, a Nőnapon a fiúk virágokat vásárolhattak, hogy kedveskedjenek a hölgyeknek. Az ebből befolyt összeg is az adomány részét képezte. Ugyancsak ezen a napon zajlott a fotózás, amely  vidám hangulatban telt,  a  kellékek és a sok-sok kitalált póz nagy derültséget keltett.

Kedden és szerdán az ebédszünetekben minikoncertekre került sor a gimnázium ének szaktantermében. A  tehetséges növendékek zenés produkciói nagy sikert arattak  társaik körében.

A rendezvény egyik legsikeresebb helyszíne a DÖK által működtetett büfé volt, amelynek  széleskörű kínálata tanárokat, diákokat egyaránt vonzott. A  DÖK-ös aktivisták hamar eladták a frissen készített szendvicseiket, melegszendvicseiket, emellett különösen nagy keletje volt a süteményeknek.  A finomságokat az általános iskola és a gimnáziumi osztályok tanulói – ponmtosabban a szüleik – ajánlották fel,  így választékban nem volt hiány.

Csütörtökön az evangélikus templomban istentiszteletet tartottak, amelyen iskolánk lelkésze Jézus i sebe és a cukorbetegséggel összefüggő kezelés közötti összefüggést emelte ki, mint jel. (Ézs 49,16) A cukorbetegség és Jézus kezének sebe közötti összefüggés szimbolikus is. A cukorbetegség egy krónikus betegség, amellyel a betegeknek egész életükben együtt kell élniük. Ez gyakran fájdalommal és szenvedéssel jár. Jézus Krisztus szenvedése a kereszten a keresztény hit központi eleme. Van, hogy a cukorbetegek gyermekeknek is nehézséget okoz mindennapi élet, és van, hogy fájdalommal élnek együtt, de van, hogy a komoly diéta miatt, a lemondást kell gyakorolniuk a sok finomságról, Így ők Jézus Krisztus szenvedésében osztoznak, és ez a tudat erőt és vigaszt adhat nekik.

. Az adománygyűjtő hét ismét bebizonyította, hogy a közös összefogás és az önzetlen adakozás révén bármi elérhető. A diákok büszkék lehetnek arra, hogy hozzájárultak a Szurikáta Diabéteszes Alapítvány munkájához.

Számokban a hét eredménye:

200 Ft-os /osztályonként 154.455.-
Büfé 726.375.-
Virágvásár 93.130.-
Sport 40.000.-
Istentisztelet 21.450.-
Fotó 10.500.-
Íjászat 47.700.-
Pingpong -csocsó 5.410.-
Minikoncert 17.180.-
  Összesen:      1.116.200.-

A végösszeg még növekedhet, mivel nem tartalmazza a papírgyűjtésben összegyűll hulladék átvételi árát.

Összességében a  legaktívabb osztálynak  az 5-8. évfolyamon a 6.b, a 9-12. évfolyamon pedig a 9. a bizonyult, így ők fogyaszthatták el a finom tortát míg az általános iskolában az 1. b-re és a 7-c-re várt ugyanez a meglepetés.

Mindenkinek köszönöm az áldozatos munkáját!

Szó Ildikó, a  DÖK  patronáló tanára

torta 7c-1

1b-1

p1135822 p1135823 p1135845 p1135853 p1135862 p1135869