Sakk szakosztály

Intézményünkben kiemelt helyen szerepel a sportolás. A mindennapi testnevelés, a délutánonkénti szakkörök, a tanulás utáni fakultatív testmozgás mind, mind az egészséges életmódra nevelést szolgálják. Ebbe a célkitűzésbe illeszthető a sakkozás is, amely elsősorban a logikai képességek fejlesztését, a kitartásra, a céltudatosságra való felkészítést segíti. Hetente három alkalommal / hétfő, kedd, péntek / az evangélikus  gimnázium könyvtárában találkozunk a sakkozás iránt érdeklődő- illetve versenyszerűen sportoló diákokkal, ahol az elméleti sportág alapjainak megismertetése mellett, feladványok megfejtésére és sakkozásra is jut idő. 2019. szeptemberétől Pápista Ákos mesterjelölt foglalkozik az EGA sakkcsapata diáktagjaival, Koncz István pedig az általános iskolások felkészítését végzi. Emellett ide várjuk minden délután azokat a diákokat, aki szívesen sakkoznak szabadidejükben.

Nagyon fontos célkitűzésünk a sakkversenyek helybeni biztosítása. 2013-tól  évente két országos egyéni versenyt rendeztünk: Petőfi- kupa (amely egyben csapatverseny is) januárban, illetve Galga-kupa májusban. Eddig hat-hat versenyünk volt.

Ebben a tanévben immár  hetedik alkalommal (2014-től évente) ad helyet intézményünk a Sakk Diákolimpia Pest megyei döntőjének. 2020. január illetve február hónapban az egyéni- és csapatversenyek  kerülnek megrendezésre  hat korcsoportban. A Pest megyei diáksakk  színvonalát mutatja, hogy ez az egyetlen régió az országban, ahonnan korcsoportonként az első két helyezett az országos döntőbe jutott, amelyet idén is Miskolcon rendeztek meg 2019. márciusában. Ez a tény mindenképpen arra mutat, hogy Solymosi László, a Pest megyei Sakkszövetség elnöke (az 1980-as évek óta) és munkatársai (edzők, versenybírók, pedagógusok) nagyszerű munkát végeznek. A versenyzőket kísérő szülők és edzők közül többen kiemelték a nagyszerű aszódi versenykörülményeket, amelyek véleményük szerint az országban a legjobbak közé tartoznak. Ez a dicséret elsősorban Veizer Valéria igazgatónő és Dr. Roncz Béla címzetes igazgató munkáját illeti.  Az idei megyei diákolimpiai döntőben 16 diákunk indult egyéniben. Hárman közülük az országos döntőbe jutottak: Tóth G. Brigitta II. korcsoport, Orgoványi Dóra V. korcsoport, Rajkó Zsuzsanna VI. korcsoport. A csapatverseny 2019-es szombathelyi országos döntőjén egy csapatunk versenyzett / I-II. korcsoport /. Tagjai: Tóth G.Brigitta, Fekete Janka és Angyal Nóra.

Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium hatodik éve működő sakk szakosztálya alapítása óta minden évben részt vesz a Pest megyei Sakkszövetség által szervezett bajnokságban. 2013-2019 között az öt fős csapattal a Herczeg-csoportban indult. Az idei versenyévadban (2019/20. év) tíz fős csapattal a Tóth György csoportban küzd. Jelenleg az erősorrendi listán huszonöt versenyző szerepel. Közülük tizenhatan az iskola jelenlegi és volt diákjai. Négy tanár is segíti a versenyzést, két szülővel együtt. A csapat átlagéletkora 30 év. A legfiatalabbak 10 évesek, a legidősebb Tóth József 75 éves, aki elsősorban az evangélikus egyházhoz való kötődése miatt kérte a csapathoz való leigazolását. Ő Pásztóról jár hozzánk. Az ottani helyi tévé szerkesztője, mellette nagyszerű fotós. A 2018/19-es bajnokságban a középmezőnyben végeztünk. Pontszerzőink: Kapitz Dominik, Rajkó Zsuzsanna, Rajkó Márton, Garczik Gábor, Tóth József, Koncz István voltak. Ebből az eredményből is kitűnik, hogy diákjaink nagyszerűen szerepeltek. Ne felejtsük el, hogy az Aszód EGA csapata a felnőtt bajnokságban szerepel, mi vagyunk az egyetlen középiskolai induló. Ezúton is kérjük és várjuk jelentkezését azoknak a sakkozóknak, aszódiaknak illetve a környékbelieknek, akik szívesen játszanának az EGA Aszód szakosztályában.

Koncz István

a sakkcsapat vezetője