Intézményünk ez év novemberében csatlakozott a Középiskolai MTA Alumni Programhoz, annak érdekében, hogy közelebb hozzuk a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, megismertessük velük a kutatás világát. A program keretében sikerült meghívnunk első előadónkat, Prof. Dr. Kovács Melindát, Széchenyi-díjas állatorvost, egyetemi tanárt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozástani Intézetének igazgatóját, akinek kutatási területei az emésztésélettani vizsgálatok és a mikotoxinok állat- és humánegészségügyi vonatkozásai.

Az eseményt egy szakmai beszélgetéssel kezdtük, amin az előadón kívül a természettudományos munkaközösség tagjai vettek részt. Vendégünk ezt követően találkozott a hallgatóságával, majd bevezetőjében megemlítette, hogy novemberben volt a magyar tudomány ünnepe, amivel Széchenyi Istvánra emlékezünk, aki majdnem 100 éve ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. A rövid bevezető után a szakember rátért olyan szervezetek munkájára, amelyek szoros összefüggésben vannak az egészségünkkel, ezek a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet). Előbbi legfőbb célkitűzése, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét, utóbbi a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Elhangzott, hogy a WHO minden évben elkészíti az éhínség világtérképét, amin látszik, hol van élelmiszerhiány, és hol vannak az éhínség veszélyzónái. Ezért kap nagy szerepet az élelmiszerbiztonság, annak biztosítása, hogy egyrészt mindenkinek elegendő élelmiszer jusson, másrészt, hogy az élelmiszer egészséges legyen, ne okozzon emberi megbetegedést, ha azt az előírtak szerint fogyasztják.

Szóba került, hogy vannak jólétű és éhező országok. Előbbiekben rendszeresen készülnek felmérések, részben annak kiderítésére, egy átlagos család mennyi élelmiszert pazarol el évente. Megtudtuk még, hogy parazita vírusok és penészgombák teszik tönkre az ételt. Továbbá az is kiderült, milyen (penészgombák által termelt) mérgező anyagok kerülhetnek a takarmányba, az élelmiszerbe vagy a talajba.Nagy figyelemmel hallgattuk, hogy készül kockázatbesorolás is az alapján, mennyi fogyasztható egy méregtartalmú élelmiszerből. Ezután a szakértő részletesen ismertette, hogyan zajlanak az állatokon (pl. nyúl, egér, sertés) engedéllyel végzett kísérletek. Az előadás végén a felmerült kérdések megválaszolására is jutott idő. A tanulói visszajelzések alapán megállapítottuk, egy középiskolások számára is követhető tudomány-népszerűsítő előadást hallhattunk.

Dr. Batár Levente, a Középiskolai MTA Alumni Program koordinátora