Idén gimnáziumunk tantestületének javaslata alapján Könczöl Bernadett biológia-földrajz szakos tanárnő kapta iskolánk legmagasabb kitüntetését a Brouth János díjat. Munkásságának méltatása az alábbiakban olvasható:

Család, kert, iskola

Mindig mozgásban – intéz, szervez, segít. Nagy figyelemmel végzi a munkáját, és ugyanezzel az odafigyeléssel fordul a körülötte lévőkhöz.És hogy honnan veszi ehhez az energiát? Részben a fiókjában megbújó csoki- és kekszraktárból, a flakonokban hordott forrásvízből – főként azonban személyiségéből fakad.1997 májusában egy motivációs levélben ezt írta önmagáról: „Általános iskolás korom óta a pedagóguspályára készülök, ez az elhatározásom a pályát sújtó nehézségek ellenére sem csökkent.”Több mint két évtizede tagja iskolánk nevelőtestületének, magas színvonalon oktatja diákjainak a biológiát és földrajzot. Pedagógiai munkáját az igényesség, a pontosság, tantárgyai iránti szakmai elkötelezettség jellemzi.

Általános iskolai tanulmányait Hévízgyörkön fejezte be, 1993-ban a hatvani Bajza József Gimnáziumban érettségizett. Ugyanebben az évben kezdte főiskolai tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol 1993-ban biológia-földrajz szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett. Folyamatosan képezte magát: 2000-ben földrajzból, 2004-ben biológiából szerzett egyetemi végzettséget.

Az emelt óraszámú biológia képzés egyik fő mozgatórugója. Szívügyének tekinti a magas szintű ismeretek átadását, ezért a 9-11. évfolyam biológia tagozatos diákjainak szakmai programokat is szervez: vízmű- és szennyvíztisztító megtekintését, Zöld Híd-üzemlátogatást, szaktárgyi kiállítások megtekintését.Nagy lelkesedéssel, odafigyeléssel, szorgalmas, kitartó munkával készíti fel tanulóit helyi, regionális és országos tantárgyi versenyekre – például a Fodor József Országos, a Kitaibel Pál Középiskolai és a Herman Ottó Kárpát-medencei biológiaversenyre.

Szakmai igényességét mutatja, hogy iskolánk felsőfokú intézményekkel való kapcsolatainak kiépítésében – a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel – kezdeményező szerepet vállalt. Ezeknek a kapcsolatoknak az is különlegessége, hogy a közös programokon egykori diákjait látja viszont szakmai vezetőként.

Szaktárgyi tevékenysége mellett rendszeresen osztályfőnöki feladatokat is ellát: immáron negyedik osztályát vezeti fáradhatatlan lendülettel és nagy odafigyeléssel. Megfontolt, előrelátó, számos problémát képes megelőzni. Mindig hosszútávon tervez, és ezzel az iskola vezetőinek munkáját is segíti. Hihetetlenül nagy munkabírása van, a rábízott feladatokat igényesen, határidőre, magas szakmai színvonalon végzi el. Saját szakterületén túl nyitott a többi tantárgy műveltségtartalmára, elkészített anyagai és programjai kollégái számára is hasznosak. Tapasztalatait szívesen megosztja, igényli kollégái visszajelzését, azokból is képes építkezni.

A hévízgyörki evangélikus egyházközség aktív tagja, vallását családjával együtt rendszeresen gyakorolja.Három gyermek édesanyja, gyermekei intézményünkben végzik tanulmányaikat.A fentiek alapján a 2023. évi Bruoth János-díjat, iskolánk legmagasabb pedagógiai elismerését intézményünk vezetése Könczöl Bernadett tanárnőnek adományozza.

p1037293