2021. januárjában Csáky Csongor elnök úr felkérésére bekapcsolódtam abba a csapatba, ahol több kollégával azt beszéltük át, hogy az online térben miként tudjuk megszólítani a diákjainkat, a digitális világban milyen programokat lehet szervezni. Az ennek nyomán elinduló online előadásokba a következő hónapokban a mi iskolánk diákjai, pedagógusai is bekapcsolódtak, pozitív visszajelzésekről tudok beszámolni.

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én megnyitotta kapuit a megújult Rákóczi Hotel és Tábor Sátoraljaújhelyen. Iskolánk is részt vehetett a Rákóczi Szövetség megemlékezésén, hét diákkal képviseltük az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnáziumot.

8

Szeptember 13-án megújult a Rákóczi Szövetség iskolai csoportja. Az alakuló ülésen 23 diák jelezte belépési szándékát a civil szervezetbe. Az éves programok megbeszélése mellett tisztújítás is történt: egyhangú szavazással a jelenlévők Magyari Mollit és Babinecz Jankát (mindketten 12/c) választották meg diákelnöknek. Ebben a tanévben ők segítik Péterfi Gábor tanárfelelős munkáját, akinek a mandátumát a diákok egyhangúlag meghosszabbították.

7

 

Szeptember 22-én délután iskolánkba látogatott Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési igazgatója. Vendégünk a múlt héten újjáalakult Rákóczis iskolai csoport tagjait köszöntötte. Előadásában bemutatta a civil szervezet céljait, majd egy kisfilm segítségével a középiskolásoknak szóló programokat (vetélkedők, kirándulások, táborok, pályázati lehetőségek) ismertette.

6

Október 12-én szombaton a Rákóczi Szövetség iskolai csoportja tanulmányi kiránduláson vett részt a szövetség támogatásának köszönhetően. Hatvanban a kommunista diktatúra idején elhurcolt szerzetesekre emlékezett a csoport az újhatvani templomnál, majd Recsken a Nemzeti Emlékpark kiállítását tekintették meg a résztvevők, végezetül Gyöngyösön egy egyháztörténeti kiállítás megtekintésével zárult a program. A 18 diákot Zámbó Éva, Varga Lajos és Péterfi Gábor pedagógusok kísérték el.

5

Október 22-én Budapesten a Rákóczi Szövetség központi rendezvényén képviselte iskolánkat öt diákunk (Babinecz Janka, Labát Veronika, Lukács András, Ó-Nagy Bertalan és Thuróczy Timon). A hajós kirándulást követően a Kárpát-medence különböző régióiból érkező Rákóczis diákok a Műegyetem K épületében zajló állami ünnepséget tekintették meg, majd az ’56-os egyetemisták útvonalát járták végig a résztvevők. A fáklyás felvonulás végállomása a Bem tér volt. Diákjaink méltó módon képviselték iskolánkat, tanulóinkat Dr. Péterfi Gábor, a Rákóczi Szövetség iskolai vezető tanára kísérte el.

4

 

A Rákóczi Szövetség jóvoltából négy doboznyi új könyvet kaptunk a civil szervezet munkatársától. Az Osiris Kiadó köteteit Babinecz Janka és Magyari Molli diákelnökök, valamint Varga Lajos tanár úr vették át a könyvtárban. Köszönjük!

3

December 13-án a díszteremben tartotta évzáró ülését a Rákóczi Szövetség iskolai csoportja. Babinecz Janka és Magyari Molli diákelnökök képes prezentációkkal elevenítették fel az őszi programokat. Péterfi Gábor vezető tanár pedig a várható tavaszi folytatásról beszélt. A tagdíj befizetéseket az iskolai csoport idén is jótékony célra ajánlja fel.

2

December 14-én átutaltunk 18 ezer forint éves tagdíjat a Rákóczi Szövetség bankszámlájára (több Rákóczis kolléga kiegészítette a diákok befizetéseit.)

Dr. Péterfi Gábor  vezető tanár

1