codeweekIntézményünkben a 2020/2021-es  tanévben októberben az informatika órákon és délutáni online foglalkozásokon vettünk részt a Kódolás Hete 2020 Európa szerte megrendezett programsorozatban. A megvalósításhoz a Meet and Code partnercégeinek ötlet- és eszköztámogatását is igénybe vehettük.Az otthoni munkákat továbbra is elektronikus úton várjuk és folyamatosan értékeljük. Az 5-10. évfolyamon informatika órákon a code.org tanfolyamainak segítségével kódoltunk vagy alkalmazást fejlesztettünk.

Október 14-én papírból zongora, gyümölcsből billentyűzet címmel zeneiskolás lányok csatlakozását, segítségét kértük a 8-10. évfolyamról egy online foglalkozás keretében, hogy a micro:bit vezérlő programozási felületének zeneblokkját, szakköri füzeteket használva népdalokat, filmzenéket szólaltassunk meg, vezérlő szerkezetekkel kódoljunk, ütemezzünk, 2-es számrendszerben digitalizáljunk.
Október 19-én a 8-12. évfolyam Python, de nem cirkusz! címmel programozhatott a 14-es teremben. A foglalkozás képernyőmegosztással online is követhető volt. Nyolc diák csatlakozott más iskolákból. Szó volt a változók típusairól, a ciklusok működéséről, az operátorokról. Micro:bitek programozásába is belekezdtek Python nyelven.

Október 21-én ugyancsak online Teams foglalkozásra csatlakozhatott bárki, amikor is szakember mutatta be az IT jelentőségét a műszaki pályákon és a 3D nyomtatás aktualitását ebben az időszakban. A támogatásként kapott nyomtató összeszerelésétől indulva a tervező felületek között a kisebb korosztálynak a blokkprogramozás, a nagyobbaknak a phyton nyelv is megjelent. Az alapanyagok közül szóba került a környezet kímélőbb, lebomló megoldás is. Az ökológiai lábnyom szempontjából is csoportosítva kerültek szóba pro és kontra a külföldről megvásárolható vagy otthon kinyomtatható verziók.

Október 22-én délután a 4. évfolyamosok pillanthattak be a robotika világába. Kipróbálhatták az Edison robotok hang-, fény-, és vonalkövető lehetőségeit. Hangirányítással versenypályán versenyeztették őket, majd az Edisonok feladata a fény követése volt. A robotok szumó birkózása sem maradt el. Párhuzamosan, egymást segítve zajlott még az okos eszközök nélküli kódolvasás és képábrázolás. Elmondásuk szerint is tartalmas, izgalmas, vidám délutánt töltöttek a robotok világában. Megtartott foglalkozásaink a https://codeweek.eu/events link segítségével térképen és a képgalériában több fényképpel is követhetők, valamint a http://www.info.aszevgim.hu/index.php/hirek/eu-code-week hivatkozás mögött elérhető munkaközösségi honlapunkon.

https://codeweek.eu/events

Matematika munkaközösség

 

smart

smart

kuld3 kuld1 kuld2