Péterfi Gábor: Rákóczi nyomában Aszódon

A Rákóczi Szövetség 1989-ben azzal a céllal alakult meg, hogy híd szerepet töltsön be az anyaországi és a határon túli magyar fiatalok között. Nevéből adódóan fontos feladatának tekinti II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemi örökségének és emlékének megőrzését és a magyar kulturális hagyományok ápolását. A fenti célok elérése érdekében a Szövetség gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. Az állandó programok közül minden évben két történelmi vetélkedő (Cultura Nostra, Gloria Victis) kerül megrendezésre a Szövetség jóvoltából, ahol az anyaországi középiskolás csapatok mellett Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Szerbiából is jelentkeznek magyar diákcsapatok. Emellett a szervezet központi irodája nyaranta tábort szervez a középiskolások mellett a történelemtanároknak, valamint a kispapoknak is. 1993 óta a Diákutaztatási program révén minden év március 15-én az anyaországi ifjúsági szervezetek egy napos látogatást tehetnek egy határon túli iskolában, ahol az ottani magyar közösséggel együtt ünneplik meg a nemzeti ünnepet. A Szövetség helyi szervezetei saját programokat is szervezhetnek, aminek megvalósításához pályázatot nyújthatnak be a központnak.

Iskolánk diákjai 2005 óta rendszeresen részt vesznek a Kárpát medencei magyar középiskolások történelmi vetélkedőjén, az ún. Gloria Victisen. 2006-ban és az azt követő évben a döntőbe kerülve a tíz legjobb csapat közé is sikerült beverekednie magát a Hegedűs Zoltán, Korpás László, Brandauer Lilla (2006), valamint a Dunai Lilla, Kónya Nikoletta és Kovács Janka Tímea (2007) alkotta csapatoknak. A 2008/2009-es tanévben rekordszámú jelentkezés mellett (280 csapat indult) sikerült az elődöntőbe jutnia a Székely Balázs, Kiss Máté és Garai Szilvia alkotta triónak, ahol végül az előkelő 15. helyet szerezték meg, a felkészítő tanár mindhárom esetben Péterfi Gábor volt.  A 2006-os döntő után merült fel a diákok részéről az igény arra, hogy a mi iskolánkban is alapítsuk meg a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági csoportját. Az elhatározást tett követte és 2007. január 19-én 11 fővel (az alapítók zöme Osgyáni Zoltán 12/D osztályából verbuválódott) megalapítottuk az iskolai szervezetet. Az alakuló ülésen jelen volt a Rákóczi Szövetség vezetői közül Ugron Gáspár és Csáky Csongor. Két és fél év elteltével 75 tagja volt a szervezetnek, ebből 65 diák és 10 tanár. Az első két évben Hegedűs Zoltánt és Kiss Mátét, 2009 januárjában pedig Gergely Mihályt és Képe Mátyást választották meg a tagok diákvezetőknek, e sorok íróját pedig tanárvezetőnek választották mindkét szavazáson. 2010 márciusa és 2011 tavasza között Juhász Viktória és Bazsik Bálint, 2011 és 2013 között pedig Rogozonszki Izabella és Borkesz Richárd töltötték be a diákelnöki tisztséget. 2013 júniusától Csordás Henrietta és Matuska Alexandra vezeti az iskolai csoportot.

r1

Munkában a Rákóczi Szövetség iskolai csoportja (a felvétel az egyik taggyűlésen készült)

Az alapítás óta eltelt időszakban – a Gloria Victisen való részvételek mellett – az iskolai csoport számára tanulmányi kirándulásokat, történelmi előadásokat és filmvetítést szerveztünk, emellett évről évre az iskolai Rákóczis csoport ad műsort a nemzeti összertartozás napján is. A tanulmányi kirándulások célpontja minden esetben a Felvidék egy szép tája, városa volt. 2007. március 15-én 45 fővel a Diákutaztatási program keretén belül látogatást tettünk Galántán, ahol diákjaink zenés-irodalmi műsort mutattak be a nemzeti ünnepen. A bemutatott emlékműsort Debrődiné Dobóczy Mária, Koncz István és Varga Lajos  tanárok készítették elő a diákság közreműködésével. A városban töltötte Kodály Zoltán gyermekkorát, s itt hallott először igazi népdalokat is, amelyek később a „Galántai táncok” ihletői lettek. Április 27 és 29 között a „felvidéki séták” c. pályázaton iskolai szervezetünk sikerrel pályázott, így Osgyáni Zoltán tanár úr vezetésével nyolc diákunk vehetett részt a háromnapos kiránduláson, ahol a diákok megismerkedhettek – többek között – Kassa, Bártfa, Eperjes és Rozsnyó nevezetességeivel. Június 5-én Drexler Győző muzeológus, iskolánk helytörténésze tartott előadást a trianoni békediktátum következményeiről a Rákóczis diákoknak. Ez év november 10-én az ezer méteres hegyek közötti katlanban fekvő egykori híres bányaváros, Selmecbánya nevezetességei (Óvár, Evangélikus Líceum, Bányamúzeum, az egykori Akadémia épületei) mellett a zólyomi várat tekintettük meg. Selmecbányán koszorút helyeztünk el iskolánk névadójának, Petőfi Sándornak az iskolájánál.

r22

A felvidéki kirándulások egyike (Selmecbánya, Óvár)

  1. április 19-ei kirándulásunk során ellátogattunk a híres nótában is megénekelt Krasznahorka „büszke várába”, majd a betléri Andrássy-kastély különlegességeit tekintettük meg tárlatvezetéssel. Ezt követően Kassán a Szent Erzsébet-dóm kriptájában koszorút helyeztünk el Szövetségünk névadójának, II. Rákóczi Ferencnek a sírjánál. Ezen kirándulás azért is volt emlékezetes, mert először utazhattunk „határtalanul” Szlovákiába, azaz a határon a schengeni nyitást követően semmilyen ellenőrzésre nem került sor. Október 11-én a sárospataki vár bebarangolása után a magyar-szlovák határtól 3 kilométerre lévő Borsiba utaztunk, ahol Hajdú Jenő beszámolóját hallgattuk meg a helyi kastély felújításáról. Ebben az elhagyatott kastélyban látta meg a napvilágot II. Rákóczi Ferenc 1676-ban. 2009. május 23-án az Alacsony Tátrai lanovkázással egybekötött kirándulást a szepesi vár megtekintése követte. 2010 áprilisában a füleki várat és Rimaszombat nevezetességeit barangoltuk be, utóbbi program során a Rákóczi Szövetség rimaszombati diákvezetői kalauzoltak bennünket. A 2010/2011-es tanév első Rákóczis eseménye szeptember 29-én L. Balogh Béni történész előadása volt. Ebben az előadó Észak-Erdély és Székelyföld 1940-es visszacsatolásának körülményeit mutatta be. A Budapesti Rubin Hotelben tartott őszi Rákóczis vezetőképzőn (2010. okt.1-2) Bazsik Bálint diákelnök képviselte iskolánkat Varga Lajos tanár úr kíséretében. Majd – kapcsolódva a szeptemberi előadáshoz – október 6-án megtekintettük Budapesten a ,,Visszacsatolás, Észak- Erdély 1940” című kiállítást. Mindezek mellett iskolánk nyolcadikos diákjai részére történelmi vetélkedőt szerveztünk (2010. nov. 25.), „Ki tud többet II. Rákóczi Ferencről? ”címmel Lányi Erzsébet tanárnő és Varga Lajos tanár úr segítségével.

r3

Ki tud többet II. Rákóczi Ferencről? Vetélkedő Aszódon

A 2011. márc. 4-6 megrendezett fővárosi vezetőképzőn már mindkét diákelnök részt tudott venni, ezúttal Péterfi Gábor tanár úr kíséretében. Ennek a hétvégi találkozónak is a célja az ifjúsági szervezetek kapcsolatépítésének elősegítése, valamint a vezetők képzése volt. Előadást tartott – többek között – Szabó Pál Csaba történész, a Trianon Múzeum alapítója a Kárpát-medencei magyar ifjúság összefogásának módozatairól, majd Czakó Gábor író a magyar nyelv értékeiről beszélt. A jó hangulatú hétvégén táncház segítette a felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és anyaországi diákelnökök ismerkedését. Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az aszódi evangélikus gimnázium tanulói – mintegy négyszáz magyarországi diáktársukhoz hasonlóan – a Rákóczi Szövetség szervezésében, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával a szlovákiai Nagymegyerbe látogattak el. A kirándulókat délelőtt 10 órakor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára köszöntötte. Diákjainkkal a TV2 Tények című hírműsorának tudósítói rövid interjúkat készítettek, az indulás pillanatait az MTV Híradója örökítette meg, Varga Lajos és Péterfi Gábor kísérőtanárok pedig több országos médiumnak (rtl-klub, TV2, ATV) adtak interjút a napról. 2011. november 19-én Selmecbánya és Zólyom nevezetességeit tekintettük meg – 2007 után immár másodszor. ezúttal a zólyomi várban található Szlovák Nemzeti Galéria kiállítását is sikerült megtekintenünk.

Decemberben az iskolai szervezet könyvgyűjtést szervezett egy kárpátaljai magyar falu megsegítésére. Az akció sikeres volt, hiszen az adventi időszakban ezer könyvet sikerült az iskolai kisbusszal eljuttatni a nagymuzsalyi könyvtár részére. A diákok közül Kádár Ábel, Molnár Márton és Bazan Ádám hozta a legtöbb könyvet a karitatív gyűjtés során. A gyűjtés megszervezésében a diákelnökök és Péterfi Gábor munkáját Soós Éva és Moharosné Kaulics Orsolya segítették. Az iskolai csoport más karitatív tevékenységet is folytat, 2011 óta az éves tagdíjat egy felvidéki magyar család támogatására ajánlják fel a diákok, s a Szövetséghez csatlakozott tanárok. 2012 júniusában – az elmúlt évek hagyományait követve – az iskolai csoport szervezte a nemzeti összetartozás-napi emlékműsort. Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula és Krúdy Gyula írásaiból Rogozonszki Izabella, Szűcs Paula, Sima Fanni, Kokas Vanessza és Matuska Alexandra olvastak fel részleteket.

r4

2011 decemberében ezer könyvet gyűjtött össze a Rákóczi Szövetség iskolai csoportja a kárpátaljai Nagymuzsaly könyvtárának

  1. november 17-én a Felvidék bebarangolását megcélzó kirándulás-sorozatunk következő állomásai Körmöcbánya és Besztercebánya voltak. Körmöcbányán a pénz- és bányászattörténeti múzeum kiállításának megtekintése után a Szent Katalin vártemplomot néztük meg. Ezt követően Besztercebánya nevezetességeit (Mátyás-ház, Városháza, püspöki székesegyház) kerestük fel. Az eddigi hét felvidéki tanulmányi kirándulás megszervezését Osgyáni Zoltán, Varga Lajos és Péterfi Gábor tanárok koordinálták. Végezetül az idei évre rátérve 2013. április 16-án az iskolai csoport Péterfi Gábor tanár úr szervezésében látogatást tett a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol a csoport a  Horthy Miklós számára a második világháború idején épített, eredeti állapotában felújított bunkert tekintette meg.

(Megjelent az Evangélikus iskola a Galga partján c. jubileumi évkönyvben, 2014-ben)