1. november 24-én, pénteken Pályaorientációs nap volt az Aszódi Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban. A pályaorientációs nap célja, hogy a gyermekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya – és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. Tanítványainknak ezen a napon két programokat szerveztük.

Meseposta szolgáltatás 1-2. osztály

A gyermekek  megismerték  a postások sokrétű, izgalmas munkáját, amit nap mint nap végeznek: postás egyenruhába öltöztek; kipróbálták a postai mini felvevőpultot; levelet készítettek és kézbesítettek;  bélyegeztek. Játékos feladatokon keresztül megismerték a Posta kialakulását és működését. A gyermekek ezen kívül még betekintést nyerhettek a bélyegek varázslatos világába is. A 4 foglalkozást Haklik Judit a Magyar Posta Zrt. rendezvényszervezési asszisztense vezette.

“Mesterségek utcája” –  Aszód Malomköz 3-4. osztály

A 3. és az 4. évfolyam tanulói szakmalátogatáson vettek részt az aszódi Malom közben. Itt  közvetlenül megismertek egy-egy szakmát, betekintést kaptak a hozzá tartozó munkafolyamatról. A helyszínekre egy menetlevelet vittek magukkal az osztályok, amelyet aláírattak a foglalkozás vezetőjével.

Foglalkozás Orvos Tűzoltó Molnár Rendőr
Helyszín 2170 Aszód

Malom köz 16.

2170 Aszód

Malom köz 15.

2170 Aszód Malom köz 7. 2170 Aszód  Pesti u. 5.
Foglalkozás

vezetője/

Kapcsolattartó

Szakácsné Dr. Fischl Anna Tuovi

gyermekorvos

Szigeti Róbert tű. alezredes

tűzoltóparancs-nok mb. tűzoltósági felügyelő

Bidló Gábor

üzemigazgató

Mészáros  Melinda

r. zászlós

Deszk Péter

iskolarendőr

 

A 4 osztály egyik helyszínről a másikra járt,  betartva a megbeszélt időbeosztást. Bidló Gábor üzemigazgató vezetésével végigjárhattuk a búza útját az ország egyik legrégibb és  hazánk 10 legnagyobb malomipari vállalatának egyikében. Körbejártuk  a hatalmas silókat, éreztük a búza illatát és hallhattuk a “malom lelkében” az őrlő gépek zakatolását. A séta végén minden osztály ajándékba kapott egy zacskó búzát Luca-napra és egy zacskó hófehér lisztet. Két osztály szemtanúja volt annak, hogy a tűzoltók  hogyan pakolják  át a tűzoltás eszközeit az egyik tűzoltó kocsiból a másikba. Miután vízzel feltöltötték a tartályokat egy tűzoltó bemutatta a tűzoltás eszközeit. Tőle azért más volt hallani, hogy tűz esetén a 112-es számot kell tárcsázni! Mindenki volt már betegként orvosi rendelőben.  Ha pedig egészségesek vagyunk igyekszünk ezt a helyet elkerülni. De a pályaorientációs nap kivétel volt. A pirospozsgás tanulók körbeállták és csodálattal hallgatták  Anna doktor nénit  a rendelőjében, aki  örömmel mutatta meg az orvosi eszközeit köztük a digitális fonendoszkópot is. Ezt az eszközt minden tanuló kipróbálhatta. Dr. Fischl Anna nemcsak a test gyógyítója, hanem a léleké is. A foglalkozás alatt bizonyságot tett a gyerekeknek az Istenbe vettet hitéről, hivatástudatáról és biztatta őket arra, hogy lépjenek majd egészségügyi pályára. Két osztály tanulói töltötték meg az Aszódi Rendőrőrs udvarát 11:00 és 11:20 órakor. Előadást hallottunk arról, hogy mi a rendőrök feladata és milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki  rendőr lehessen. Nagy sikert aratott, hogy a tanulók testközelből látták, néhányan érezték is kattani a bilincset.

Hálásan köszönjük a segítséget, lelkesedést a program megvalósításához a Meseposta szolgáltatás – Magyar Postának, Első Pesti Malom – és Sütőipar Zrt. Aszódi Malomüzemének, Szakácsné Dr. Fischl Anna Tuovi gyermekorvosnak, iskolaorvosnak, Aszód Katasztrófavédelmi Őrsnek és a Gödöllő Rendőrkapitányság Aszódi Rendőrőrsének.

A képek minden szónál többet mondanak, amelyeket Roncz Béla címzetes igazgató készített.

“Áldjad őt,  mert az Úr megáldja minden munkádat!”

Evangélikus Énekeskönyv 57. korál