A Magyar Szabadidősport Szövetség Világ Gyalogoló Nap országos eseménysorozatához intézményünk is csatlakozott. Mivel Aszód környéke is bővelkedik természeti szépségekben, ezért a város környékére terveztünk túrát a „színes iskola” alsósainak.

Aszód a Galga völgyében helyezkedik el. Erre a völgyre „merőleges” a Hosszúvölgy, a város helyi természetvédelmi területe. A cserjés-gyepes völgy mentén összefüggő erdőterületek vannak. Az északi részeken elterülő gyepeken juhokat legeltetnek. A hely madárvédelmi szempontból is fontos, a homokos, magas partfalakban partifecskék és gyurgyalagok fészkelnek.

A rétek egyik legszebb vadvirága, a szigorúan védett árvalányhaj is található itt. A növény egykor igen elterjedt volt, a rozmaring és a tulipán mellett a magyar ember egyik legkedveltebb növényének számított

Az október 21-re, szombatra meghirdetett túrára több, mint 40 kisiskolás készült 4 tanító nénivel. Ezt sajnos elmosta az eső…☹

Egy lelkes kiscsapattal azonban a közösségi oldalon megbeszéltünk egy hétfői pótkirándulást.

Az EGA-tól indulva elsétáltunk a Betyár-barlangig, majd a gémeskúthoz és a forráshoz. A túra során alkotómunkát is végeztünk, természetben található anyagokból (makktermés, fakéreg, levelek…) megalkottuk Petőfi Sándor arcképét, aminek az Itt van az ősz, itt van újra címet adtuk. A 9 km-es túrát a legkisebbek is könnyedén teljesítették. A csodálatosan ragyogó napsütésben, kellemes melegben öröm volt velük minden megtett méter! Köszönöm a túrán résztvevő szülőknek is a kellemes társaságot és a segítséget! ?

Bobályné Márti