„ A matematika mindenütt!”  -és a bináris számrendszer is!

92948455_1129526844065107_7010664603180859392_ndth_kituzo_1x

A 2019/2020-as tanévben a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) által koordinált Digitális Témahét programsorozatához intézményünk is csatlakozott. Kiemelt cél a digitális technológia hatékony alkalmazása a kerettantervi fejlesztési célok elérésében az osztály-, osztályközi projektek szervezésével, de akár iskolák közötti együttműködéssel.

A Digitális Témahét Tanári Fórum facebook csoportban figyelt fel munkaközösségünk a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanárának, Hipik Angélának a „Hozzuk divatba a matekot!” szlogennel ellátott foglalkozásaira. A kolléganőt megkeresve közös gyűjtemény létrehozását terveztük a tanév végére.

A 2020-as évtől március 14-e már nem csak πnap, hanem hivatalosan is a matematika nemzetközi világnapja.  Matematika órákon sokszor adósak vagyunk a matematikatörténeti vonatkozásokkal. A világnap, az iskolánk névadójáról elnevezett márciusi Petőfi nap programjainak és a Digitális Témahét összekapcsolására gondoltunk az idei tanévben.

Február végén – az ötletelést, kereső munkát követően –   informatika órákon, szakkörön plakátokat készítettünk. A matematika világnapjával kapcsolatos feladatot hirdető plakátok közül – a diákok választásai alapján – több is kikerült az iskola épületének forgalmasabb helyein.  Megnéztük, otthoni programnak is javasoltuk a 2005-ben készült „Az egy története” című filmet: lássuk csak, hogy az antik világ nagy eredményei hogyan is „köszönnek vissza gépünk, „okos” eszközünk képernyőjén”.

Az órákon online valós időben reagálva szófelhőt készítettünk egy-egy – a diákok által választott tudósról.  A korosztályokhoz igazodva beszélgettünk a világhálón elérhető anyagok, képek felhasználói jogairól, speciális keresési beállításokat próbálgattunk.

Azután a https://www.canva.com/  alkalmazás sablonjait illetve online kollaborációs szerkesztési lehetőségeit javasolva két-három fős csoportokban megkezdtük a választott matematikus önéletrajzának elkészítését.

A március 13-i Petőfi napunkra terveztük az önéletrajzok kiállítását nemcsak az épület aulájában, hanem egy online képgalériában is. A pótlást az őszi nyílt napra tervezzük, hiszen a Petőfi nap nagy létszámú rendezvényei elmaradtak az idei tanévben. Az önéletrajzok később, már az otthontanulás heteiben készültek el.

A 7-8. évfolyamban jellemző volt nyilván Pitagorasz, esetleg Arkhimédész, Galilei választása.
A 9-10.  évfolyam Fibonacci vagy Al-Khwarizmi munkásságát, Leibniz bináris számrendszerét tanulmányozta inkább. Örömünkre, volt lánycsapat, aki Maryam Mirzakhani iráni-amerikai kortárs matematikus hölgy pályafutását kísérte végig.  A beküldött munkákat a tartalmi elemeknek megfelelően külön értékelhették a tanulók informatika és matematika tanárai is. A diákoknak is lehetőséget adunk a szavazásra.  Erre alkalmas online felületen.

Áprilisban az órákon matekos mémekben, fotómontázsokban gondolkodtunk valódi matematikai tartalommal.

A két iskola együttműködése a – jelenlegi helyzetnek is megfelelően – személyes találkozó nélkül is megvalósulni látszik: Májusi-júniusi órai feladatként kapják csoportjaink a szlovák gimnázium tanulói által készített  tudósokról szóló valódi facebook profiljainak böngészését, a kedvenc kiválasztását, kérve arról egy pár soros összefoglalót vagy kulcsszavakkal teli szófelhőt. A mi munkáink pedig felkerülhetnek a másik intézmény padlet táblájára.

A következő tanévben a mi iskolánkban a személyes beszélgetéseket pótoljuk az órákon,  akár a pályaorientációs alkalmakon is, hiszen a célunk egyértelműen a matematika, a természettudományok, na és a bináris számrendszer népszerűsítése volt.

A folyamatosan felkerülő további munkák munkaközösségünk honlapján a következő linken érhetők el: http://www.info.aszevgim.hu/

                                                                                                                                Matematika munkaközösség

 Az alábbi plakátokat diákjaink készítették:

aal_khwarizmifn7b afm7b aakp9bmaryammirzakhani